divendres, 7 de setembre del 2018

Cal una estratègia nacional compartida entre els qui volen evitar el desastre

El primer secretari fa una crida a restablir el consens catalanista durant un acte de la Fundació Campalans per recordar el primer aniversari dels plens del 6 i 7 de setembre 

 

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Miquel Iceta, ha fet avui una crida a restablir el consens catalanista durant un acte organitzat per la Fundació Rafael Campalans per recordar el primer aniversari dels plens del 6 i 7 de setembre que van suposar el trencament de l’ordenament constitucional i estatutari per tal de forçar la celebració del referèndum unilateral del passat 1 d’octubre. 

En l’acte, Miquel Iceta ha fugit dels retrets i ha instat a no repetir errors i ha defensat una “estratègia nacional” compartida “de la què se n’hauria de derivar una col·laboració més estreta entre els que no estem disposats a acceptar que aquest país vagi cap al desastre”. El líder dels socialistes catalans ha detallat un “programa nacional” que aplegui “un arc de Sant Martí de reivindicacions, anhels i esperances que no es resignen a ser esborrades per una dictadura monocromàtica”:


 1. “Per la democràcia, els procediments, la legalitat, el rigor i el servei públic, per defensar l’interès general”, ha dit

2. “Pel respecte, la convivència, el respecte a totes les idees, que ningú tingui temor d’expressar el que pensa, perquè un sol poble no vol dir pensant tots igual”


3. “Contra el frontisme, no ens resignem, no estem disposats a acceptar que la societat catalana estigui dividida en dos blocs que no es parlen ni empatitzen”


4. “Pel restabliment d’un consens catalanista, perquè alguns en la recerca d’un estat ens estan fent perdre la nació”, i s’ha referit a temes com la llengua i la cultura per explicar que hi ha consensos que s’estan perdent


5. “A la recerca de solucions acordades, no pot ser que una meitat imposi a l’altra una opció per convençuda que estigui”, ha assegurat


6. Per un compromís per les polítiques socials, perquè la política torni a ser un instrument per la millora de la qualitat de vida de la gent, per l’ampliació dels drets dels ciutadans, per una societat més justa i millor repartida.


“Potser no vam reeixir en les nostres advertències sobre les conseqüències del que s’estava fent”, ha lamentat Miquel Iceta, durant la seva intervenció en la cloenda d’un concorregut acte que ha comptat amb la participació de l’exdirigent de Catalunya si que es pot, Joan Coscubiela, de les acadèmiques Astrid Barrio i Argèlia Queralt i del portaveu adjunt del grup socialista, Ferran Pedret. “Pulveritzar un Estatut amb una majoria molt inferior a la que és necessària per reformar-lo, dos terços del Parlament”, ha insistit en tot moment.

El primer secretari i president de grup s’ha mostrat convençut que “qüestions identitàries no es poden resoldre pel criteri majoritari” i ha instat els partits a fer “una discussió prèvia de totes les fórmules possibles per trobar aquella que pugui aplegar una majoria més ampli”. "El que va passar no és menor, és molt important, perquè els temes procedimentals són garantia de drets, i el 6 i 7 de setembre de l’any passat la primera víctima va ser la legalitat catalana; l’estatut, el reglament els drets dels diputats”, ha conclòs.